Arkivmyndighet
Från Sydarkiveras Wiki

Denna sida är under konstruktion!
Denna sida kan innehålla fel, dåliga formuleringar eller sakna material.
Våra duktiga wikiredaktörer arbetar med att slutföra materialet så fort som möjligt!

Enligt 7 § arkivlagen ska i varje kommun och landsting finnas en särskild arkivmyndighet. Arkivmyndigheten viktigaste roll är att garantera handlingarnas långsiktiga bevarande. Kommunfullmäktige eller regionfullmäktige utser vilken nämnd eller styrelse som ska vara arkivmyndighet. Kommunstyrelsen respektive landstingsstyrelsen är arkivmyndighet om inte kommunfullmäktige eller regionfullmäktige utser någon annan.
Sydarkiveras förbundsmedlemmar har två möjligheter när det gäller fördelningen av arkivmyndighetsansvaret:
- Antingen utser kommunfullmäktige eller regionfullmäktige Sydarkiveras förbundsstyrelse till arkivmyndighet för enbart det digitala slutarkivet och behåller själva ansvaret för det analoga slutarkivet (delad arkivmyndighet).
- Alternativt lämnas hela arkivmyndighetsansvaret över till förbundsstyrelsen och Sydarkivera ansvarar då för både det analoga och digitala slutarkivet (hel arkivmyndighet).
- Ansvaret för tillsyn överlämnas till Sydarkiveras förbundsstyrelse oberoende om medlemskommunen väljer helt eller delat arkivmyndighetsskap.
I det lokala arkivreglementet fastställs vilka befogenheter arkivmyndigheten har och där kan också arkivmyndigheten ges möjlighet att besluta i frågor som är av betydelse för de allmänna handlingarnas bevarande över tid. Arkivmyndigheten kan också ange material och metoder för framställning av handlingar som ska bevaras för all framtid. För att få en större enhetlighet kan detta vara av stor betydelse, inte minst då handlingar ska överlämnas till arkivmyndigheten.
Tillsynsansvar
Arkivmyndigheten ska genom inspektioner se till att förvaltningsmyndigheterna vårdar de handlingar de själva förvarar.

Läs mer på sidorna:
Övertagande av handlingar
Övertagande av handlingar ska dokumenteras av avlämnande myndighet och arkivmyndigheten bör kvittera mottagandet av handlingarna. När arkivmyndigheten övertagit arkivmaterial från en annan myndighet övergår ansvaret för det materialet till arkivmyndigheten, till exempel ansvaret för för handlingarnas fortsatta vård, förvaring, utlämnande och sekretessbedömning m m.

Läs mer på sidan:
Central arkivfunktion

Arkivmyndigheten kan inte fullgöra sina uppgifter utan att ha en central arkivfunktion med kompetent personal och lämpliga arkivlokaler till sitt förfogande. Bemanning, resurser och befogenheter kan variera beroende på vilka resurser som finns hos förvaltningsmyndigheter och kommunala företag och vilka arbetsuppgifter som tilldelas kommun-/regionarkiven. Som förvaltningsenhet är kommun-/regionarkivet oftast knutet till kommunens respektive regionens centrala förvaltning och kan då ha långtgående serviceuppgifter gentemot myndigheter och företag.
Utöver rådgivning och löpande service kan även andra arbetsuppgifter ingå, till exempel att tillsammans med förvaltningarna utarbeta förslag till gallringsbeslut och informationshanteringsplaner. Service till allmänhet och forskare är en annan uppgift som normalt ingår i kommun-/regionarkivens uppgifter.
En annan viktig uppgift är omvärldsbevakning. Den snabba utvecklingstakt som kännetecknar myndigheternas dokumenthantering, framväxten av mer avancerade IT-plattformar, en alltmer föränderlig lagstiftning och en ständiga organisationsförändringar kräver att någon bevakar sådant ur offentlighetslagstiftningens synvinkel och uppmärksammar förvaltningarna på att nödvändiga åtgärder behöver genomföras.
- Bygg, miljö och teknik
- Hälsa och socialt stöd
- Kommunledning
- Kultur och fritid
- Skola och utbildning
- Trygghet och säkerhet
- Arkivansvarig
- Arkivmyndighet
- Arkivombud
- Arkivarie
- Arkivassistent
- Bolag
- Handläggare
- Kontaktperson
- Medlemssamordnare
- Myndighet
- Privata aktörer
- Registrator
Arkivleveranser
Arkivredovisning
- Arkivbeskrivning
- Arkivförteckning
- Arkivreglemente
- Diarium och registrering
- Informationshanteringsplan
Arkivinspektion / Tillsyn
- Självvärdering arkivlokaler
- Självvärdering arkivansvarig
- Utvärdering för arkivombud
- Händelsestyrd tillsyn
- Planerad tillsyn
Dataskydd
- Dataskyddsefterlevnad
- Dataskyddsförordningen GDPR
- Dataskyddsombud
- Delegationsordning enligt GDPR
- Handledningar
- Konsekvensbedömningar och förhandssamråd
- Personuppgiftsansvarig
- Personuppgiftsbiträdesavtal
- Personuppgiftsincident
- Policies och riktlinjer
- Registerförteckning
- Registerutdrag
Digitisering och digitalisering
- Gallra och rensa (slänga)
- Städa i mappar och filer
- Fotografier och bilder
- Ljud och rörlig bild
- Projekt
- Ärende- och dokumenthantering
Hantera och förvara
Insyn och åtkomst
- Allmän handling
- Lämna ut allmän handling
- Offentlighet och sekretess
- Söka i arkiven
- Tillgängliggöra och levandegöra arkiv
Systemförvaltning
Verktyg och mjukvara