CITS eHealth1 Patient Medical Records

Från Sydarkiveras Wiki

Version från den 29 september 2024 kl. 07.42 av Elin (diskussion | bidrag) (→‎Förvaltning och utveckling)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Introduktion

Informationen på den här sidan är för dig som arbetar med att kravställa eller utveckla funktioner för arkiveringsuttag av patientjournaler eller personakter. Mycket av informationen som du hittar via länkarna är sådant som systemleverantören behöver ha för att vidareutveckla sina exportfunktioner för arkiveringsuttag. Observera att det finns ett avsnitt som samlar sådant som är bra att veta för den som är utvecklare.

Om din roll är systemanvändare eller ansvarig för informationsförvaltning och arkiv hos någon av Sydarkiveras förbundsmedlemmar, börja med att titta på informationen som finns via samlingssidan Hälsa och socialt stöd. Observera att du behöver logga in för att få del av all information.


Bok.png

Läs mer på sidan:


Vad är CITS eHealth1?

CITS eHealth1 är en Content Information Type Specification (CITS) för Patient Medical Records det vill säga vårdinformation eller journaler som dokumenterar hälso- och sjukvård för en enskild individ. Specifikationen baseras på exempel från norska Helsearkivet och hanteringen av avslutade medicinska journaler. Specifikationen kan anpassas för andra användningsfall där dokumentation om en enskild individ ska överföras i en enhetlig struktur.

Sydarkiveras deltagande i externa satsningar, bland annat E-ARK, beskrivs på sidan Extern samverkan.


Bok.png

Läs mer på sidan:


Användning

Denna specifikation går att använda direkt, det krävs ingen mappning utan det går att paketera olika exportformat eller ostrukturerade dokument som till exempel Pdf eller bilder. Kraven i specifikationen handlar framförallt om hur ett uttag organiseras, paketeras och dokumenteras inför överföring. Specifikationen beskriver alltså inte uttagsformatet i sig utan hur uttaget paketeras med stöd av E-ARK CSIP som baseras på METS (Metadata Encoding and Transmission Standard).

Om källsystemet använder specifika standarder så paketeras exporterade datafiler som följer dessa standarder i paketet tillsammans med sin dokumentation och sina schema-filer. Det går lika bra att använda källsystemet egen struktur och exportformat. Specifikationen ger regler för själva paketeringen och överföringspaketet.

Sydarkivera kan ta emot överföringar som utgår från specifikationen för CITS eHealth1. Det finns ännu inte någon beslutad FGS för e-hälsa. Används FGS Paketstruktur version 2 (som pekar mot E-ARK CSIP) så lägger CITS eHealth1 helt enkelt till regler för paketering av exporterade patientjournaler eller individakter.

Hitta dokument

DILCIS Board publicerar specifikationen CITS eHealth1 via webbplatsen https://dilcis.eu/.

Specifikationen finns även tillgänglig via GitHub där det finns möjlighet att kommentera och bidra https://github.com/DILCISBoard/CITS-EHEALTH1.

Samband med andra standarder och specifikationer


Lär dig mer

E-ARK har publicerat en inspelning där eHealth1 introduceras. Observera att inspelningen är från 2021 och inte tar upp arbetet med den andra versionen av eHealth1.

eHealth1 tas även upp i dessa webinarier:

De senaste seminarierna beskrivs via sidan om webinarier från E-ARK:

Alla webinarier är samlade via Youtube-kanalen för E-ARK.

Beskrivning av specifikationen

eHealth1 specifikationen baseras på arbetet som det norska Helsearkivet har genomfört för att etablera en standard för att hantera arkiveringsuttag från journalsystem eller vårdinformationssystem som används för överföring till ett centralt hälsoarkiv. Användningsfallet är att anhöriga ska kunna ta del av dokumentation i enlighet med de bestämmelser som finns i Norsk lagstiftning samt att information ska finnas tillgänglig för forskningen. Arkiveringsuttagen placeras in i ett ramverk som är kompatibelt med EARK common and package specifications. Specifikationen eHealth1 rekommenderar användning av förekommande standarder för att hantera beskrivande metadata.

Specifikationen fungerar även för andra typer av journaler och individakter som ska slutarkiveras. Till exempel elevhälsans akter eller den kommunala vård- och omsorgen eller socialtjänsten. Dessa avslutas när individerna inte längre är aktuella inom respektive verksamhet och överförs för slutarkivering efter fem eller tio år.

Content Information Type Specification for Patient Medical Records (CITS eHealth 1)

Vägledning - Guideline (Primer) for CITS eHealth1

Vägledningen beskriver CITS eHealth1 och dess användning. Vägledningen beskriver endast ett användningsfall som exempel, specifikationen kan användas för andra användningsfall men vägledning behöver beskrivas för varje fall då olika implementationer kommer att se olika ut beroende på de olika förutsättningar som finns.

Mets-profiler

Till specifikationen följer två Mets-profiler som baseras på standarden METS (Metadata Encoding and Transmission Standard) för huvudkatalogen samt för de olika representationerna som finns i paketet.



Nuvarande version (v.2.0.0, Maj 17, 2024)

Tidigare version (v1.0.0, augusti 31, 2021)

Tidigare versioner

Tidigare versioner är remissversioner för inhämtning av synpunkter i samband med Projektet E-ARK3 CEF Building Block eArchiving (2019-2021)

Att tänka på för systemutvecklare

Hitta exempel

Exempelpaket för CITS-eHealth1, version 2.0.1 hittas via länken: https://github.com/DILCISBoard/CITS-EHEALTH1/tree/rel/2.0.1

Paketstrukturen är grunden

Tänk på att CITS eHealth1 baseras på E-ARK CSIP.Riksarkivet pekar för FGS Paketstruktur 2 direkt på E-ARK CSIP och E-ARK CSIP SIP. Specifikationen eHealth1 kan alltså användas. På sidan FGS Paketstruktur finns tips om vanliga fel med mera.


Bok.png

Läs mer på sidan:


Förvaltning och utveckling av specifikationen

CITS eHealth1 med tillhörande programvara för att paketera uttag har utvecklats i samband med projektet Projektet E-ARK3 CEF Building Block eArchiving (2019-2021). Specifikationen förvaltas av Digital Information LifeCycle Interoperability Standards Board (DILCIS Board) och vidareutvecklas inom eArchiving Initiative. Sydarkivera är engagerade i både DILCIS Board och eArchiving Initiativ.


Bok.png

Läs mer på sidan:


Programvaror

https://github.com/E-ARK-Software/piql_ingest

Referenser

▼ HANDBOKEN ▲

Verksamhetsområden

Arkivleveranser

Arkivredovisning

Arkivtillsyn

Digitalisering - digitalt arbetssätt

Hantera, lagra och förvara

Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter

Informationshantering

Insyn och åtkomst

Organisation och roller

Praktiskt arbete i arkivet

Standarder

Systemförvaltning

Särskilda informationstyper

Hjälpsidor

External testbed / Extern testbädd

VerkSAM Arkivredovisning

Hittar du inte vad du letar efter?
Testa på Alla Sidor