METS (Metadata Encoding and Transmission Standard)
Från Sydarkiveras Wiki
Denna sida är under konstruktion!
Denna sida är under uppbyggnad och därmed är innehållet inte komplett.
Sidan uppdateras efter hand.
Introduktion
Vad är METS?
Metadata Encoding & Transmission Standard (METS) är en de-facto standard för att beskriva digitala paket.
Användning
Avsikten med METS är att ge ett standardiserat XML-format för överföring av arkiverade objekt mellan system. Paketet håller samman både de digitala objekt som ska bevaras och olika typer av metadata som ska överföras.
Samband med andra standarder
METS används för att paketera eller bädda in filer som baseras på många olika standarder som används.
Läs mer på sidorna:
- Standarder
- PREMIS (PREservation Metadata Implementation Strategies)
- EAD (Encoded Archival Description)
- EAC-CPF (Encoded Archival Context – Corporate bodies, Persons, Families)
- FGS Ärendehantering
- CITS ERMS Electronic Records Management Systems
- CITS eHealth1 Patient Medical Records
- SIARD (Software Independent Archiving of Relational Databases)
Beskrivning av standarden
Förvaltning och utveckling
Metadata Encoding & Transmission Standard Editorial Board (METS Editorial Board) är styrelsen som hanterar den standard som används för att beskriva informationspaket.
Om METS-strukturen
METS är en struktur för att koda och packa ihop metadata för ett digitalt objekt. Det är en flexibel standard som använder XML för att koda upp strukturen. Detta gör att standarden är oberoende av ett visst programmeringsspråk eller operativsystem.
Ett METS-dokument består av sju sektioner.
Försättsblad
I denna sektion sparas information om själva METS-filen. Man kan spara ett id för METS-filen, datum för skapande, datum för modifiering och status på METS-filen. Man kan spara information om agenter. Agenter är information om aktörer/roller som har varit delaktiga i skapandet av filen. Därutöver kan man spara ett alternativt objekt-id för METS-filen som är skilt ifrån det id som är sparat i rotelementet.
Beskrivande metadata
Denna sektion kan peka på metadata som finns externt, till exempel i en EAD-fil, eller ha informationen inbäddad i sektionen. Alternativt kan man ha båda varianterna. Man kan ha flera stycken beskrivande metadata som sparas i ett eget element, dmdSec, där varje element får ett eget id så att man kan referera till dem i andra delar av METS-filen.
Administrativ metadata
Denna sektion hanterar de metadata som rör filerna som ger ett digitalt biblioteks objekt samt källmaterialet för att skapa objektet. I sektionen finns det fyra delar av administrativt metadata:
- Teknisk: Information om skapandet av fil, format och användar karaktäristik.
- IPR: Information om copyright och licens.
- Analog källa: Beskrivande och administrative metadata i de fall som det finns en analog källa som de digitala objekten härstammar ifrån.
- Digital proveniens: Information gällande källa/mål förhållanden mellan filer, inkluderande ursprung/härlednings-förhållanden mellan filer och information gällande migrering/transformering som skett på filer från ursprungs artefakt till den nuvarande form som arkiverat objekt.
Sektionen är uppbyggd på samma sätt som den för beskrivande metadata och använder externa eller interna metadata. Det går att ha flera stycken administrativa metadata som sparas i ett eget element, amdSec, där varje element får ett eget id så att man kan referera till dem i andra delar av METS-filen.
Filsektion
Denna sektion innehåller alla elektroniska versioner som bildar det arkiverade objektet. I sektionen har man element av typen fileGrp som grupperar element av typen file eller separata file objekt. Man kan antingen ha en pekare på en extern fil eller bädda in filen i elementet.
Strukturkarta
Detta är METS-dokumentets hjärta. Strukturkartan går mest att jämföra med hur en bok i pappersformat ser ut. Man bygger upp kapitel med hjälp av div-element och i dessa skapar man referenserna till filer, filgrupper, beskrivande metadata och administrativ metadata så att man får en hierarkisk struktur. Strukturkartan presenterar strukturen för användaren så att det går att navigera i objektet.
Strukturkartelänkar
Denna sektion används till att skapa pekare/hyperlänkar inom objekt i sektionen Strukturkarta.
Beteendesektionen
Denna sektion används till att spara hur komponenter av det digitala objektet ska renderas för användaren. Man kan spara information om vilka specifika mjukvaruversioner som ska användas eller om det finns speciella parametrar som ska användas vid exekvering av komponenten. Den här sektionen används när man behöver spara en kod för hur man kan hantera filerna i paketet som styrkommandon eller öppningskommandon.
METS-profil
En METS-profil är en beskrivning i ett XML-dokument som talar om hur man kommer att använda originalschemat för METS. Man talar alltså om vilken XML-fil med begränsningar och utökningar av ett METS-schema som man använder när man säger att man använder en METS-profil. Att skapa en egen METS-profil innebär att man gör ett XML-dokument som bygger på original profilen och i denna talar man om vilka begränsningar och utökningar som man ger sin profil. För att uppnå detta sätt att hantera METS så har man skapat två scheman. Dels ett schema som visar hur METS-profilen ser ut och ett schema som beskriver hur ett METS-dokument ser ut. I schemat som beskriver METS-dokumentet har man i headern lagt till ett attribut PROFILE och där anger man vilken XML-fil med begränsningar som man hänvisar till för att göra de undantag/utökningar i METS-schemat som man gör i sitt METS-dokument.
Specifikationer
FGS Paketstruktur
Läs mer på sidan:
E-ARK Specifikationer
CSIP
CITS
Content Information Type Specification (CITS) beskriver innehållet i ett informationspaket. Detta sker antingen genom att specificera innehållets element eller helt enkelt hur information struktureras i ett informationspaket.
Programvaror
Referenser
- Kommunala och regionala bolag
- Plan, bygg och miljö
- Teknik och anläggning
- Hälsa och socialt stöd
- Kommun- och regionledning
- Kultur och fritid
- Skola och utbildning
- Trygghet och säkerhet
- Planerad tillsyn
- Självvärdering arkivlokaler
- Självvärdering arkivansvarig
- Utvärdering för arkivombud
- Händelsestyrd tillsyn
Digitalisering - digitalt arbetssätt
Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter
- Informationshanteringsplan
- Hålla ordning
- Postöppning
- Registrering
- Klassificeringsstruktur
- Informationssäkerhetsklassning
- Projekt
- Gallra och rensa (slänga)
- Städa i mappar och filer
- Allmän handling
- Lämna ut allmän handling
- Offentlighet och sekretess
- Söka i arkiven
- Låna ut och avhända
- Tillgängliggöra och levandegöra arkiv
- Myndighet
- Registrator
- Nämndsekreterare
- Handläggare
- Arkivmyndighet
- Arkivansvarig
- Arkivombud
- Arkivarie
- Arkivföreståndare
- Arkivassistent
- Kontaktperson
- Leveranskoordinator
- Medlemssamordnare
- Ämnesansvarig
- Rutin för att lämna ut sekretess
- Rutin vid förfrågan om fastighetshandlingar
- Rutin vid betygsförfrågningar
- Hantera släktforskningsärenden
- Fotografier och bilder
- Kartor och ritningar
- Ljud och rörlig bild
- Mappar och filer
- Webbarkivering
- Äldre digitalt material
- Ärende- och dokumenthantering
Hittar du inte vad du letar efter?
Testa på Alla Sidor