FGS Paketstruktur

Från Sydarkiveras Wiki

Version från den 2 oktober 2024 kl. 14.03 av Elin (diskussion | bidrag) (→‎Programvaror)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Introduktion

Vad är FGS Paketstruktur?

FGS Paketstruktur är en generell specifikation för överföring av information som ger regler för hur filer ska organiseras och fixeras.

Användning

Sydarkivera tar emot arkivleveranser som baseras på FGS Paketstruktur, både den version som är beslutad av Riksarkivet och i de förekommande varianter som har implementerats i olika tjänster och produkter för framförallt ärende-och dokumenthantering eller e-arkiv (verksamhetsnära arkiv eller mellanarkiv). Detta under förutsättning att uttagsformatet validerar i enlighet med de regler som de strukturerade dokumenten anger.

Sydarkivera hjälper sina förbundsmedlemmar med att kontrollera filerna både genom teknisk validering av formaten och genom att gå igenom och jämföra mot kraven i de olika förekommande specifikationerna.

Som användare i ett verksamhetssystem eller verksamhetsnära arkiv så kommer du inte i kontakt med FGS Paketstruktur. Det är endast systemadministratör som gör ett arkiveringsuttag för överföring till Sydarkivera för slutarkivering som kommer i kontakt med filer som baseras på FGS Paketstruktur.

Hitta dokument

Standarden METS

Både FGS Paketstruktur och de europeiska specifikationerna, E-ARK CSIP och CITS, använder standarden Metadata Encoding and Transmission Standard, METS.


Samband med andra specifikationer

Används den senaste beslutade FGS Paketstruktur version 2 pekar den direkt mot den europeiska specifikationen E-ARK CSIP SIP. Det innebär att de innehållstypsspecifika specifikationerna Content Information Type Specifikation, CITS, kan användas.



Beskrivning av specifikationen

XML

Observera att scheman och exempel finns via sidan http://xml.ra.se/e-arkiv/.

FGS Paketstruktur 2

FGS Paketstruktur 2 baseras på de europeiska specifikationerna som är framtagna inom ramen för satsningen E-ARK som är ett europeiskt samarbete för e-arkiv. Vid vidareutveckling av exportfunktioner så är FGS Paketstruktur 2 att föredra framför FGS Paketstruktur 1 eftersom den använder de europeiska specifikationerna och det därigenom också finns tillgång till externa validerare med mera.


Bok.png

Läs mer på sidan:


FGS Paketstruktur 2.0

Förvaltningsgemensam specifikation för paketstruktur för e-arkiv RAFGS1V2.0

FGS Paketstruktur Version 2 baseras på europeiska specifikationen E-ARK CSIP. Det är E-ARK CSIP The Common Specification for Information Packages (CSIP) v2.1.0 som används tillsammans med specifikationen för överföringspaket SIP (Submission Information Package) som heter The E-ARK Submission Information Package (SIP) v2.1.0.

Observera att det finns senare versioner av E-ARK CSIP och E-ARK CSIP SIP än de som pekas ut i FGS Paketstruktur 2.0-

Används E-ARK CSIP är det klokt att även hålla koll på relevanta innehållstypsspecifikationer, Content Information Type Specification CITS som beskriver paketets struktur och innehåll för olika typer av information som komplement till den generella paketstrukturen.

Riksarkivet har även tagit fram en tillämpning av E-ARK CSIP och E-ARK CSIP SIP för överlämnande av informationspaket till Riksarkivet. När informationspaket överlämnas till Riksarkivet ska Riksarkivets tillämpning av E-ARK CSIP och E-ARK SIP användas. I övriga användningsfall kan specifikationerna användas efter de behov som finns lokalt.

Sydarkivera kan ta emot överföringspaket som baseras på Riksarkivets tillämpningar men det är inte något krav. Sydarkivera har i dagsläget inte några egna tillämpningsanvisningar utan har som strategi att kunna ta emot olika på marknaden förekommande implementerade tillämpningar.

FGS Paketstruktur 1

FGS Paketstruktur version 1 är en paketstruktur som arbetats fram under ledning av Riksarkivet i samarbete med myndigheter, kommuner och regioner.

FGS Paketstruktur 1.2

FGS Paketstruktur 1.1

FGS Paketstruktur 1.0

Projektet eARD

Innan de första FGS:erna beslutades som fanns ett projektresultat från Riksarkivets projekt eARD som i förekommande fall har implementerats i olika förekommande verksamhetssystem och verksamhetsnära arkiv.

Att tänka på för systemutvecklare

Tänk på att det är viktigt att ta ställning till om det är FGS Paketstruktur version 1 eller FGS Paketstruktur version 2 som ni ska följa.

Hitta exempel

Tips är att framförallt titta på följande länkar med exempel.

För FGS Paketstruktur version 1:

För FGS Paketstruktur version 2:

Vanliga fel

  • Flera versioner av FGS Paketstruktur används samtidigt
  • Det är element från ett utkast från eARD-projektet som används även om det är senaste versionen av FGS Paketstruktur som pekas ut
  • Felaktiga sökvägar till scheman
  • Elementet Structmap används enligt tidigare version
  • XML är inte wellformed eller valid
  • Attributet USE används enligt eARD fast man säger att man använder senaste FGS versionen

Många av dokumentarkiven/e-arkiven på marknaden har byggt stöd delvis baserat på en tidigare projektversion av FGS paketstruktur (eARD Paketstruktur). Om det går att läsa in ett överföringspaket så är det inte detsamma som att filerna validerar eller att strukturen stämmer överens med vad det står i Riksarkivets specifikationer för FGS Paketstruktur.

Programvaror

Observera att det finns validerare/tjänst för validering för CSIP SIP som kan användas för att validera informationspaket som baseras på FGS Paketstruktur 2.0 (E-ARK CSIP SIP).

Det finns en inspelning som presenterar ramverket för validering.

Hitta alla programvaror via E-ARK Software sidan på GitHub.

Referenser

▼ HANDBOKEN ▲

Verksamhetsområden

Arkivleveranser

Arkivredovisning

Arkivtillsyn

Digitalisering - digitalt arbetssätt

Hantera, lagra och förvara

Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter

Informationshantering

Insyn och åtkomst

Organisation och roller

Praktiskt arbete i arkivet

Standarder

Systemförvaltning

Särskilda informationstyper

Hjälpsidor

External testbed / Extern testbädd

VerkSAM Arkivredovisning

Hittar du inte vad du letar efter?
Testa på Alla Sidor