TDR (Audit and Certification of Trustworthy Digital Repositories)
Från Sydarkiveras Wiki
På en grundläggande nivå så tar definitionen av ett arkiv värt att lita, trustworthy digital repositories, sin utgångspunkt från uppdraget att tillhanda pålitlig, långsiktig åtkomst till digitala resurser för sina användare, nu och i framtiden. I utvärderingsstandarden definieras tre olika områden som man tittar på och utvärderar. Totalt är det på övergripande nivå 50 olika kontrollpunkter som sedan specificeras i detalj. Sydarkivera genomför varje år en självvärdering och går igenom kraven. En sammanställd rapport redovisas till förbundsfullmäktige i samband med årsrapporten.
Innehåll
- 1 Introduktion
- 2 Sydarkiveras självvärdering
- 3 Organisation
- 4 HANTERING AV DIGITALA OBJEKT
- 4.1 Mottagning
- 4.2 Skapa arkivpaket (AIP)
- 4.2.1 Specifikation arkivpaket, AIP
- 4.2.2 Konstruktion AIP
- 4.2.3 Slutgiltig hantering samtliga SIP
- 4.2.4 Beständiga och unika identifierare AIP
- 4.2.5 Representationsinformation
- 4.2.6 Bevarandeinformation
- 4.2.7 Begripligt innehåll i arkivpaket
- 4.2.8 Komplett och korrekt AIP
- 4.2.9 Integritet e-arkiv
- 4.2.10 Dokumentation skapa AIP
- 4.3 Bevarandeplanering
- 4.4 Bevara AIP
- 4.5 Informationsförvaltning
- 4.6 Hantera åtkomst
- 5 TEKNISK INFRASTRUKTUR OCH SÄKERHET
- 6 Referenser
Introduktion
Vad är TDR?
Audit and certification of trustworthy digital repositories (TDR) är internationell standard som har tagits fram för att kunna kontrollera om en organisation uppfyller kraven i OAIS referensmodell.
Hämta standarden här (PDF):
Grundläggande begrepp i TDR
Ordet Repository används motsvarande OAIS Digital Archive och benämner organisationen som är ansvarig för digitalt bevarande. I dokumentet används ordet Arkiv i samma betydelse som Repository.
- OAIS – Open Archival Information System (Oberoende Arkivinformationssystem)
- AIP – Arkivpaket (Archival Information Package)
- SIP – Överföringspaket (Submission Information Package)
- DIP – Utlämnandepaket (Dissemination Information Package)
- PDI – Bevarandeinformation (Preservation Descriptive Information)
Samband med andra standarder
Standarden TDR används för att utvärdera arkiv som ansvarar för långsiktigt digitalt bevarande. Den internationella standarden för oberoende arkivinformationssystem kallas Reference Model for an Open Archival Informations System (OAIS). Det finns också en standard för gränssnittet mellan verksamheten som ska lämna information till arkiv och det mottagande arkivet, den kallas PAIMAS.
Läs mer på sidorna:
Sydarkiveras självvärdering
Förbundsfullmäktige har i budget och verksamhetsplan beslutat att Sydarkivera vid uppföljning 2027 ska uppfylla minst 75 % av kraven i internationella standarder inom området för e-arkivering.
Genom en årlig utvärdering blir det möjligt att följa upp hur Sydarkivera uppfyller kraven som finns enligt internationell standard samt identifiera förändringsbehov och möjliggöra prioritering av åtgärder.
Totalt är det 50 olika kontrollpunkter på övergripande nivå som granskas och utvärderas i samband med den årliga uppföljningen. I utvärderingsstandarden definieras tre olika områden som man tittar på och utvärderar.
Metodiken har tagits fram med stöd av checklista baserad på standarden ISO 16363:2012 Audit and certification of trustworthy digital repositories (TDR). Standarden har tagits fram för att kunna kontrollera om en organisation uppfyller kraven i OAIS referensmodell.
Sydarkiveras bevarandefunktion genomför självvärderingen. Syftet är att utvärdera att Sydarkivera är ett arkiv värt att lita på. Utvärderingen har hanterats internt i form av självvärdering efter checklista. Förbundsstyrelsens målkommitté tog ställning till alternativa metoder för utvärdering i samband med verksamhetsplanering inför 2022. De alternativa metoderna var intern självvärdering, fullständig certifiering eller att använda någon annan utvärderingsmetodik. Sydarkivera har valt att inte gå in i en formell certifieringsprocess. Kommittén förordade fortsatt arbete med självvärdering baserad på framtagen checklista. Den framtagna checklistan har använts och successivt förbättrats vid genomförda uppföljningar 2021–2023.
Organisation
Ledning och organisatorisk hållbarhet
Uppdragsbeskrivning
Krav uppfyllt 2020
Sydarkivera har genom Förbundsordning och Arkivreglemente ett tydligt formulerat uppdrag och ansvar för att hantera långsiktigt digitalt bevarande av förbundsmedlemmarnas överlämnande digitala arkiv. Sydarkiveras förbundsfullmäktige beslutar om verksamhetens inriktning. Bestämmelser om uppdraget som arkivmyndighet finns i Arkivlag (1990:782) och Arkivförordning (1991:446). Sydarkiveras styrande dokument finns att hämta i dokumentbilioteket på Sydarkiveras webbplats.
Förvaltningen arbetar fortlöpande med att kommunicera uppdraget till förbundsfullmäktige, förbundsstyrelse samt berörda medarbetare såväl hos förbundsmedlemmarna som hos Sydarkivera. Det sker bland annat via webbplatsen sydarkivera.se, Sydarkiveras Wiki, regelbundna nyhetsbrev till förtroendevalda och förbundsmedlemmar. Det sker även genom utbildningar och information i samband med olika typer av träffar för förtroendevalda, förbundsmedlemmarna och internt inom Sydarkivera. Det finns en kommunikationsplan som framarbetades 2024.
Läs mer på sidan:
Bevarandestrategi
Krav uppfyllt 2023
Sydarkiveras förbundsfullmäktige har i enlighet med bestämmelser i förbundsordningen antagit strategiskt handlingsprogram för perioden 2023–2026. Handlingsprogrammet har tagits fram i samråd med förbundsmedlemmarna. I det nya handlingsprogrammet har prioriteringsprinciper för digitala arkivleveranser uppdaterats. Med utgångspunkt från prioriteringsprinciperna fattar förbundsstyrelsen beslut om inriktning för digitala arkivleveranser.
Sydarkivera förbundsstyrelse beslutade 2022 att anta den första strategiska bevarandeplanen. Strategisk bevarandeplan är ett beslutat dokument som beskriver syfte och strategiska mål för den del av arkivets uppdrag som handlar om långsiktigt digitalt bevarande. Strategisk bevarandeplan finns definierad i antagen riktlinje för styrande dokument.
Sydarkiveras styrande dokument finns att hämta i dokumentbilioteket på Sydarkiveras webbplats.
Gallrings- och bevarandepolicy
Sydarkiveras förbundsstyrelse beslutade § 42, 2024-12-06, att föreslå att förbundsfullmäktige Riksarkivets gallrings- och bevarandepolicy. Förbundsstyrelsen gav förvaltningen i uppdrag att implementera policyn i Sydarkiveras bastjänster med råd och stöd samt digitalt arkiv, samt för förvaltningens arkiv. Riksarkivets gallrings- och bevarandepolicy finns att hämta via sidan Värdera och gallra på Riksarkivets webbplats.
Sydarkivera förvaltar mallar för informationshanteringsplaner som stöd för förbundsmedlemmarna att fatta beslut om gallring. Mallarna uppdateras fortlöpande genom gemensamma arbetsmöten på webben samt i samband med utredningar om digitala arkivleveranser och digitalt bevarande som genomförs med utgångspunkt från av förbundsstyrelsen beslutade inriktningsbeslut.
Läs mer på sidan:
Organisering och bemanning
Bemanning och kompetens
Personal utbildas kontinuerligt genom interna utbildningar och deltagande vid utbildningstillfällen i Sydarkiveras egen regi. Utbildning sker också genom deltagande på webianarier som arrangeras av E-ARK (det europeiska initiativet för e-arkivering), DLM-forum och OPF (Open Preservation Foundation). Sydarkivera är medlemmar i DLM-forum och OPF vilket innebär att personalen har åtkomst till inspelade utbildningar och andra resurser för träning. Utbildningsplan för Sydarkiveras utökade bevarandeplan finns i förvaltningsplan.
Profiler för anställningar dokumenteras för att ge bättre förutsägbarhet och långsiktighet. Det finns utmaningar med att rekrytera personal med rätt kompetens och förutsättningar för att hantera det digitala arkivet.
Ramverk för förtroende
Målgrupper och baskunskaper
Krav uppfyllt 2020
Sydarkiveras målgrupp definieras i arkivlagen som säger att myndigheternas arkiv ska bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser medborgarens rätt att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen och forskningens behov. Sydarkiveras arkivarier genomför målgruppsanalyser i samband med utredning av digitala arkivleveranser för olika informationstyper.
Principer för bevarande
Sydarkivera dokumenterar i förvaltningsplaner för sina bevarandetjänster hur de övergripande strategierna och målen ska implementeras avseende systemförvaltning och utveckling av tjänsterna. Utredningar kring digitalt bevarande av olika informationstyper hanteras i samband med utredningar av digitala arkivleveranser. Utredningarna ger underlag för planering av bevarandetjänsterna. Arbete pågår med att uppdatera förvaltningsplanera.
Dokumenterad förvaltningshistorik
Krav uppfyllt 2022
Den övergripande historiken finns i Kommunalförbundet Sydarkiveras delårsrapport och årsredovisning. Det finns projektdokumentation från införande av grundläggande bevarandeplattform 2016 och utökad bevarandeplattform 2021-2024.
Från och med 2021 finns framtagna rutiner och mallar för att dokumentera bevarandeplattformen och de förändringar som sker. Det innebär bland annat systemskisser och dokumentation i förvaltningsplan med beskrivning av teknisk miljö för bevarandeplattformen. Mall för maskinbeskrivningar finns framtagen. Samtliga klienter och virtuella maskiner i tillhörande Sydarkiveras bevarandeplattform är dokumenterade.
Principer och rutiner för dokumentation på GitHub finns dokumenterade och följs avseende de egenutvecklade skript och programvaror som Sydarkivera förvaltar.
Transparens och ansvar
Krav uppfyllt 2020
Det sker diarieföring av styrande dokument, projektdokument, avtal som är allmän handling eftersom Sydarkivera är en offentlig myndighet. Dokumentation sker till exempel i projektrapporter, arkitekturbeskrivningar och förvaltningsplaner avseende bevarandeplattformen. Dokumentation delas till förbundsmedlemmar via samarbetsgrupper på webben.
Information och rutiner om testleveranser och digitala arkivleveranser samt information om standarder och specifikationer finns publicerade på Sydarkiveras Wiki. Mallar och rutiner för handläggning av testleveranser och digitala arkivleveranser framtagna och implementerade i ärende- och dokumenthanteringssystem. Digitala arkivleveranser är ett samarbete mellan Sydarkivera och förbundsmedlemmarna. För att tydliggöra förbundsmedlemmarnas uppgifter och ansvar finns verkstäder om e-arkiv och korta arbetsmöten via webben för förbundsmedlemmarna.
Övervakning oförändrad information
Det finns en rutin där samtliga inkommande överföringar fixeras med en checksumma före placering i mottagningsmiljö. Det sker kontroller av arkiverade överföringar samt informationspaket manuellt. Arbete pågår för att införa rutiner så att fler överföringar fixeras redan hos förbundsmedlem. Efter inläsning i bevarandesystemet kontrolleras fixering systematiskt. Det sker säkerhetskopiering och kopior överförs till geografiskt åtskild depå.
Regelbunden självvärdering
Krav uppfyllt 2020
Första självkontrollen genomfördes av Sydarkiveras bevarandefunktion 2020. Uppföljning sker därefter årligen i samband med årsredovisning. Åtgärdsplan hanteras med hjälp av en plan med checklistor och kommentarer. Det finns fullmäktigemål baserade på självvärderingen beslutade i Sydarkiveras verksamhetsplan och budget. Uppföljning sker i samband med årsrapport från och med 2021. En sammanställd rapport redovisas för förbundsstyrelsen. Fullmäktigemål och styrelsemål för Sydarkivera förankrades i förbundsstyrelsens målkommitté 2021.
Ekonomisk hållbarhet
Verksamhetsplanering och budget
Förbundsfullmäktige beslutar om verksamhetsplan och budget, treårig ekonomisk plan enligt bestämmelser i förbundsordning. Bestämmelser kring inträde och utträde av förbundsmedlemmar som möjliggör planering med framförhållning finns i Sydarkiveras förbundsordning.
Granskning och revision
Krav uppfyllt 2020
Budgetprocess sker enligt förbundsordning och granskas av revisorer, dessa revisorer är både förtroendevalda (Sydarkiveras revisorer) och uppdrag till extern revisionsbyrå. Det tas fram delårsbokslut och årsbokslut som presenteras för styrelsen och förbundsfullmäktige. Revisorerna granskar bland annat att hanteringen sker enligt gällande bestämmelser för kommunal bokföring och redovisning.
Analys och rapport
Krav uppfyllt 2020
Delårsbokslut och årsrapport redovisas till förbundsfullmäktige. Ekonomiska rapporter lämnas till arbetsutskottet och förbundsstyrelsen.
Avtal och åtaganden
Avtal och överenskommelser
Krav uppfyllt 2020
Arkivlagen, Sydarkiveras förbundsordning och de arkivreglementen som är beslutade av förbundsmedlems fullmäktige ger ramverket för Sydarkiveras uppdrag som arkivmyndighet och den övergripande fördelningen av ansvar. De leveransöverenskommelser som träffas mellan avlämnande myndighet och Sydarkivera dokumenterar överföring och överlämnande av digitala arkiv. Särskilda avtal om testleverans och sekretessförbindelser dokumenterar ansvar och hantering i samband med test. Det finns rutiner för ärendehantering och mallar för leveranser.
Upphovsrätt
Sydarkivera övertar ansvar för allmänna handlingar enligt arkivlagen. Bestämmelser om sekretess när det gäller upphovsrätt finns i offentlighets- och sekretesslagen.
Sydarkivera följer pågående diskussion om upphovsrättsliga frågor när det gäller bland annat obsoleta programvaror i anslutning till satsningarna EaaSI (plattform för emulering av programvaror) och de konferenser eller samarbetsforum som finns tillgängliga.
HANTERING AV DIGITALA OBJEKT
Mottagning
Informationsinnehåll och egenskaper
Krav uppfyllt 2020
Sydarkivera hanterar material enligt framtagna inriktningsbeslut som beslutas av förbundsstyrelsen. Inriktningsbeslut leder vidare till leveransutredningar för olika informationstyper och leveransöverenskommelser. Det finns uppdaterad mall för rapport från leveransutredning med förklarande texter om innehållsinformation. Innehållsinformation och egenskaper dokumenteras i anslutning till leveransöverenskommelser.
Kompletterande information
Krav uppfyllt 2020
I de leveransutredningar som sker för olika informationstyper och de leveransöverenskommelser som träffas ingår att beskriva vilken kompletterande information som ska ingå i överföringen. Exempel på kompletterande information kan vara systemdokumentation, förklaring av kodlistor och liknande. Mallen för leveransöverenskommelse har listor med typer av kompletterande information för att underlätta handläggningen. Kompletterande information som överförs i samband med testleveranser och skarpa arkivleveranser kontrolleras vid mottagning. Hanteringen finns dokumenterad i i rutin med protokoll för kontroller.
Specifikation överföringspaket SIP
Krav uppfyllt 2024
Paketen som överförs identifieras i första hand med hjälp av leveransöverenskommelsen. Överföringars informationstyp beskrivs i leveransöverenskommelse eller med hjälp av specifikationer.
För den information som paketerats enligt FGS Paketstruktur är det möjligt att identifiera typen av information samt dess filtyp med hjälp av metadata som registreras om paketet. Flera förekommande ärendehanteringssystem eller mellanarkiv skapar överföringspaket enligt FGS Paketstruktur vid export.
Relationsdatabaser paketeras med hjälp av specifikationerna för FGS databas och CITS SIARD. En specifikation för överföringar i SIARD-format finns framtagen och implementerade i Sydarkiveras ärende- och dokumenthanteringssystem.
Katalogstruktur baserad på E-ARK CSIP SIP tillsammans med logghantering har införts för olika informationstyper och de paket som hanteras i mottagningsmiljön. Katalogstrukturen ger stöd för att hantera versioner av överföringar. Regler för namngivning av informationspaket finns dokumenterade. Samma namngivningsprinciper används för AIP.Vid ankomst hanteras informationen med hjälp av olika verktyg som stöder arbetsflödet med identifiering, konvertering och validering av olika filformat. Hanteringen dokumenteras i paketen. Dokumenterat flöde och de ingående verktyg som ingår i behandlingen av paket finns i rutinbeskrivningar och instruktioner.
Producentens identitet
Krav uppfyllt 2020
Inget leveransgodkännande får ske utan leveransöverenskommelser där arkivansvarig på förvaltningen samt behörig befattningshavare hos Sydarkivera är ansvariga för undertecknande av överenskommelsen. I överenskommelsen ingår beskrivning av den verksamhet som skapat materialet. Ett digitalt flöde för leveransöverenskommelser har införts som dokumenterar med elektroniska underskrifter att avlevererande producent (förvaltning hos förbundsmedlem) och mottagande arkiv (Sydarkivera) är överens om att överföra ansvar för information.
I leveransöverenskommelsen finns uppgift om arkivbildare, ansvarig nämnd eller styrelse. I de fall som det finns arkivbesrkivning så skickar handläggare hos förbundsmedlem en kopia i samband med digital arkivleverans.
Det finns framtagna rutiner, instruktioner, mallar och presentationsmaterial för att genomföra möten med skärmdelning. Ämnesansvarig arkivarie deltar och har kunskap om vilka personer som deltar. Alla deltagare måste ha video igång och får inte ha bakgrundsbilder eller motsvarande som döljer rummet de sitter i.
Kontroll överföringspaket, SIP
Krav uppfyllt 2022
Det finns en delvis manuellt genomförd rutin med kontroller enligt vad som angivits i leveransöverenskommelsen. Det säkerställs att alla digitala objekt som läses in är fullt läsbara. Rutiner och mallar finns framtagna kopplat till kontroller av SIP, exempelvis rutin för okulär kontroll. En mall för testprotokoll finns framtagen och uppdaterad för dokumentation av genomförda tester.
Rutin och instruktioner för mottagning av strukturerade uttag från förekommande verksamhetssystem dokumenteras efter hand. Validering av den översända informationen enligt FGS, CS och CITS implementeras vartefter dessa finns tillgängliga.
De verktyg som används för att stödja arbetet med att ta emot och kontrollera testleveranser och digitala arkivleveranser finns installerade på Sydarkiveras testbädd och därefter i mottagningsmiljö. Testbädden uppdateras fortlöpande med nya versioner, nya versioner införs i mottagningsmiljön efter test- och utvärdering. Uppdatering av programvaror i Sydarkiveras mottagningsmiljö behandlas i förvaltningsforum. Rutiner finns framtagna för att hantera kontrollerad uppdatering av virtuella maskiner och programvaror på ett säkert sätt.
Ansvar för digitala objekt
Krav uppfyllt 2020
Sydarkivera övertar hela ansvaret för de digitala objekten som överförs. Själva överföringen sker via säker krypterad förbindelse eller fysiskt transport. Därefter lyfts informationen vidare via media in till det isolerade arkivsystemet.
Det framgår i de undertecknade leveransöverenskommelserna att Sydarkivera övertar information i rollen som gemensam arkivmyndighet.
Internutbildning till alla som handlägger testleveranser och digitala arkivleveranser sker för att framtidssäkra kontrollen och tydliggöra ansvarsfördelningen.
Återkoppling till producent
Krav uppfyllt 2020
Under leveransprocessen sker möten, det skickas e-post, det sker information vid träffar, så att avsändaren är kontinuerligt informerad om överföringens status. Det finns stöd för digitala möten för att genomföra fördjupade kontroller av innehåll, så kallade skärmdelningsmöten. Även denna hantering dokumenteras i förvaltningsplan, rutiner, mallar och säkerhetspaket för skärmdelningsmöten.
Dokumenterade arbetsflöden mottagning
Krav uppfyllt 2022
Det finns dokumenterade rutiner med arbetsflöden och mallar för testleveranser och digitala arkivleveranser. Hanteringen beskrivs i förvaltningsplan. Mallarna finns implementerade i Sydarkiveras ärende- och dokumenthanteringssystem Lex. Dokumentation finns tillgänglig på Sydarkiveras Wiki.
Rutin och struktur för loggning av händelser är framtagen och dokumenterad i förvaltningsplan och rutinbeskrivningar för mottagning.
Skapa arkivpaket (AIP)
Specifikation arkivpaket, AIP
Krav uppfyllt 2022
Det är Archivematicas specifikation för AIP som tillämpas. Archivematica använder BagIt i kombination med METS (Metadata Encoding and Transmission Standard) och PREMIS (PREservation Metadata Implementation Strategies) för paketering. Det finns fullständiga specifikationer öppet tillgängliga via dokumentation och användning av öppna standarder. BagIt är en standard med tillhörande skript som är licensierad som Public Domain vilket innebär att det inte finns några hinder avseende användning eller utveckling. Det finns dock ingen aktiv utveckling längre. BagIt har tagits fram av Library of Congress. Även METS och PREMIS är öppna standarder. Där sker en löpande utveckling och förvaltning. Sydarkivera deltar med expertis i arbetsgrupperna.
Konstruktion AIP
Krav uppfyllt 2024
Konstruktionen av arkivpaket AIP utifrån överföringspaket SIP dokumenteras övergripande i inläsningsrutin. Det är olika rutiner för de olika förekommande leveranstyperna, uttag från olika verksamhetssystem eller olika informationstyper.
Materialet förbereds för inläsning i mottagningen. Hanteringen dokumenteras i loggfiler i paketet. Vid inläsning i bevarandesystemet Archivematica dokumenterar systemet konstruktionen av arkivpaketet AIP i metadatafiler.
Slutgiltig hantering samtliga SIP
Överföringspaket SIP som är testleveranser eller felaktiga leveranser och som inte ska slutarkiveras raderas efter beslut. Raderingen dokumenteras i en kvittens i ärendet.
Efter inläsning i bevarandesystemet Archivematica, när arkivpaket skapats och replikor skapats och kopierats för lagring på annan geografisk ort, raderas kopian av överföringspaketet som finns på mottagningen. Detta dokumenteras i checklista för kontroller.
Beständiga och unika identifierare AIP
Krav uppfyllt 2024
Archivematica använder unika identifierare UUID för att identifiera alla objekt. Archivematica har flera UUID. Några exempel som Archivematica ger unika UUID är filer, kataloger, processer, informationspaket, överföringar, uppgifter, och lagringsplatser. För att generera UUID till filer, kataloger task, jobs med mera, använder Archivematica python biblioteket uuid, och specifikt UUID 4 som genererar nummer slumpvis.
Ett exempel på hur ett UUID kan se ut är när man använder funktionen uuid.uuid4() är d31cc44f-ce01-4e67-affe-513868d9cf3d.
När Archivematica namnger exempelvis en AIP består namnet av två delar:
- Namnet som tilldelades till transfern. Det kan till exempel vara ett namn man skrivit själv eller namnet på katalogen man fört över.
- En UUID som tilldelas under ingest.
Namnet på AIP:n kan då exempelvis se ut såhär: “my-aip-d31cc44f-ce01-4e67-affe-513868d9cf3d”. Där “my-aip” är namnet som användaren skrivit och resten är uuid delen.
Representationsinformation
Krav uppfyllt 2024
Sydarkivera har tillgång till ett antal olika programvaror som JHove och Droid och/eller dokumentation för att kunna ta fram verktygen och resurserna som krävs för att kunna lämna ut den information som har överlämnats. Detta säkerställs i samband med utredningar och inleverans
Bevarandeinformation
Archivematica har stöd för att logga händelser i PREMIS-format inbäddat i METS-dokumentet i arkivpaketet (AIP). PREMIS version 3 används.
Begripligt innehåll i arkivpaket
Krav uppfyllt 2020
Genomgång enligt leveransöverenskommelse både genom systematiska tester och skärmdelningsmöten i samband med mottagning. Kontroller av skapade AIP tillsammans med arkivarier med ansvar för informationstyp/verksamhet och vid behov representanter för verksamheten.
Komplett och korrekt AIP
Texten kommer att uppdateras
Integritet e-arkiv
Krav uppfyllt 2024
Sydarkivera använder programvaran Fixity som utvecklats av Artefactual. Fixity använder sig av maskingränssnittet för lagringstjänsten som tillhör Archivematica för att kontrollera checksummor av de arkivpaket AIP:er och Replikor som finns i lagringstjänsten Storage Service. Fixity verifierar innehållet av AIP:erna och Replikorna genom att räkna ut checksummor av innehållet och jämföra med de checksummor som finns dokumenterade i dem.
Resultatet av att köra Fixity kan ses i användargränssnittet till Storage Service under fliken Packages. Resultatet är antingen ”Success” eller ”Failed”. Om man får status ”Failed” visas ett felmeddelande på vad som är fel. Man kan också se historiken på tidigare Fixity-kontroller, med datum och eventuella felmeddelanden. Resultatet sparas i databasen för Storage Service.
Dokumentation skapa AIP
Texten kommer att uppdateras
Bevarandeplanering
Strategier för bevarande
Primära strategin är inkapsling, det vill säga att data, objekt och metadata paketeras tillsammans med kompletterande information och dokumentation som gör det möjligt att ta del av och lämna ut informationen. Det betyder att arkivpaketen inte är "uppackade" i bevarandesystemet. Uppackning för utlämnande hanteras utanför bevarandesystemet.
Sker konvertering till bevarandeformat efter slutarkivering bevaras både filer i ursprungligt format och filer i bevarandeformat. Rekommendationen till förbundsmedlemmarna är om möjligt att implementera dubbel bevarandestrategi, men det varierar beroende på verksamhetssystem och förutsättningar i övrigt vad som är mest lämpligt
Sydarkivera har en teknikcentral för äldre digitalt material (ÄTC). Inledande tester och instudering har genomförts när det gäller at skapa skivavbildningar (”virtuella disketter”) av äldre typer av lagringsmedier.
Analysmiljön BitCurator finns installeras i Sydarkiveras testbädd. Utbildning om BitCurator och forensiska metoder har genomförts.
Övervakning bevarandemiljö)
Sydarkivera har påbörjat arbetet med att övervaka bevarandemiljöns olika beståndsdelar. Detta är ett omfattande område som kommer att ta tid att komma i mål med.
Sydarkivera gick 2021 med i Open Preservation Foundation (OPF) som bland annat förvaltar programvaror för kontroll/validering av filformat samt ger utbildningar och workshopar inom digitalt bevarande.
Förändring av bevarandeplaner
Omvärldsbevakning sker genom att Sydarkivera har gått med i Open Preservation Foundation (OPF). Det sker även löpande bevakning av nyhetsbrev, informationssidor och sociala medier, Sydarkivera deltar med representant i flera internationella/nationella initiativ, kommittéer och arbetsgrupper sker för att kunna uppdatera sina bevarandeplaner vad avser framför allt öppna standarder och specifikationer. Sydarkivera deltar även på prioriterade internationella konferenser bland annat iPres.
Sydarkivera har extern testbädden för att testa kommande bevarandeåtgärder. Det finns förutsättningar på plats för att sätta upp testmiljöer för bevarande-åtgärder när det blir aktuellt.
Effektivitet bevarandeaktiviteter
På begäran kan vi visa upp bevarande digitala objekt. Det har införts kontroller i samband med mottagning för att säkerställa och dokumentera vilka läsbarhetskontroller som har genomförts. Bevarandeåtgärder dokumenteras i manuell textlogg. Migrering av arkivpaket från grundläggande bevarandeplattformen till den utökade bevarandelattformen och inläsning i Archivematica pågår.
Bevara AIP
Specifikation lagring av AIP
Texten kommer att uppdateras
Uppdaterad dokumentation av händelser
I manuellt paketerade paket dokumenteras händelse i textfil. Löpande journalföring i logg har införts. Händelser registreras i manuell logg baserad på PREMIS.
Den administrativa delen av processerna dokumenteras i ärende- och dokumenthantering.
Informationsförvaltning
Identifiera minsta nivå för sökning
Krav uppfyllt 2020
Grundläggande uppgifter kan registreras i arkivförteckningen, arkivbildare, serie och volym med anmärkning och datum. I arkivförteckningssystemet kan även placering (plats) dokumenteras. Modell för att förteckna AIP:erna arkivförteckning med uppgift om vad det är för innehåll i paketen har tagits fram.
Dokumentera beskrivande information
För den beskrivande metadatan gällande objekten gäller att historik dokumenteras i arkivförteckningssystemet. Grundläggande beskrivande information noteras i volymbeskrivningar i arkivförteckningssystemet. Förbundsmedlemmarna är instruerade att dokumentera sina arkiv i arkivbeskrivningar.
Rutin finns framtagen för leveransframställan med möjlighet för förbundsmedlem att bifoga befintlig arkivbeskrivning. Uppdaterad mall för leveransgodkännande med sammanställning av information som behövs för förtecknande (motsvarar funktionen i traditionella reversaler).
Möjligt att bifoga och läsa in grundläggande beskrivande information i Archivmeatica i DublinCore format via en enkel csv fil. Funktionen har testats
Säkerställ korshänvisning
Det finns rutin för att registrera referens mellan arkivförteckningssystemet och bevarandesystemet. Paketet beskrivet med METS och METS-dokumentets UUID noteras i arkivförteckningens ”intern notering” så det är åtkomligt för handläggare vid beställning för framtagning. För manuellt paketerade paket så anges unikt filnamn för paketet i arkivförteckningen.
Hantera åtkomst
Krav på åtkomst
För Sydarkivera gäller att hantera utlämnande av allmän handling med rätt servicenivå. Detta är beskrivet i förvaltningslagen.
Våra digitala depåer finns i säkra utrymmen som ett fåtal personer är behöriga till. För den fysiska åtkomsten gäller att det finns ett behörighetssystem som begränsar åtkomst baserat på flera sektioner med olika behörigheter. Det finns ingen extern åtkomst till bevarandesystemet som är nätverksmässigt helt galvaniskt åtskilt från yttervärlden. All passage och inloggning till lokalen loggas i behörighetssystemet. All personal som har direkt åtkomst till de digitala depåerna ska vara säkerhetskontrollerad.
Procedurer för utlämnande
Det finns dokumentation både på Sydarkivera.se och på wikin om hur man kommer i kontakt med Sydarkivera och hur det går till med att lämna ut allmänna handlingar. På wikin finns både viss information för allmänheten och interna rutiner och instruktioner. Det är i grunden samma procedurer för att lämna ut handlingar från analoga arkiv som digitala arkiv.
Det är alltid utbildad behörig personal som handlägger utlämnande och menprövning för att säkerställa att uppgifter med sekretess inte lämnas ut till obehörig. Det finns bestämmelser i Sydarkiveras delegationsordning om beslut att neka ut.
Det finns ett system med pappersblanketter för att hålla ordning på framtagning och utlämnande av handlingar. Det är i dagsläget få frågor men som ofta kräver omfattande sökningar.
TEKNISK INFRASTRUKTUR OCH SÄKERHET
Riskhantering teknisk infrastruktur
Risker förenade med systeminfrastruktur
Sydarkiveras val av en avskärmad miljö gör att riskerna med dataintrång inte finns på samma sätt som för system som är online. Endast behörig personal, som är säkerhetsklassad, har åtkomst till informationsresurser och då endast på plats fysiskt.
Sydarkivera har it-funktion i egen regi. Samtliga bakomliggande system är fungerande helt utan beroenden till Internet. Server och lagringsmiljö inhandlas som återbruk. Detta sänker kostnaderna för hårdvara, samtidigt som det innebär ökad risk för att det uppkommer problem som kräver felsökning och åtgärder.
Incidenter dokumenteras och beskrivs i enlighet med framtagen rutin.
Digitala kopior
Den primära aktiva lagringen på hårddisk kompletteras av kopior på hårddisk och band som förvaras på en annan geografisk ort. Det finns ett lagerhållningssystem för att registrera lagringsmedia och hantera inventering med mera.
Bevarandesystemet Archivematica håller ordning på vilka arkivinformationspaket (AIP) och replikor som existerar. Det finns dokumenterat vilka replikor som finns på band som lagras på annan geografisk ort.
Hantering säkerhet
Systematisk riskanalys
Dokumenterade riskanalyser avseende genomförande av projekt dokumenteras i projektplan och följs upp i anteckningar från styrgruppsmöten. Risk- och konsekvensanalys genomförs i samband med större förändringar.
Krav uppfyllt 2022
Hantera kontroll av risker
Säkerhetspaket har definierats i samband med införande av Sydarkiveras utökade bevarandeplattform. Säkerhetspaketen har bland annat realiserats i rutinbeskrivningar, instruktioner och checklistor.
Förändringshantering infrastruktur
Rutin och mall för förändringshantering avseende infrastrukturen har införts och finns dokumenterade i förvaltningsplan.
Krav uppfyllt 2023
Katastrofhantering
Säkerhetskopior av mottagna överföringspaket och replikor av arkivinformationspaket (AIP) finns på annan geografisk ort.
Referenser
- Kommunala och regionala bolag
- Plan, bygg och miljö
- Teknik och anläggning
- Hälsa och socialt stöd
- Kommun- och regionledning
- Kultur och fritid
- Skola och utbildning
- Trygghet och säkerhet
- Planerad tillsyn
- Självvärdering arkivlokaler
- Självvärdering arkivansvarig
- Utvärdering för arkivombud
- Händelsestyrd tillsyn
Digitalisering - digitalt arbetssätt
Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter
- Informationshanteringsplan
- Hålla ordning
- Postöppning
- Registrering
- Klassificeringsstruktur
- Informationssäkerhetsklassning
- Projekt
- Gallra och rensa (slänga)
- Städa i mappar och filer
- Allmän handling
- Lämna ut allmän handling
- Offentlighet och sekretess
- Söka i arkiven
- Låna ut och avhända
- Tillgängliggöra och levandegöra arkiv
- Myndighet
- Registrator
- Nämndsekreterare
- Handläggare
- Arkivmyndighet
- Arkivansvarig
- Arkivombud
- Arkivarie
- Arkivföreståndare
- Arkivassistent
- Kontaktperson
- Leveranskoordinator
- Medlemssamordnare
- Ämnesansvarig
- Rutin för att lämna ut sekretess
- Rutin vid förfrågan om fastighetshandlingar
- Rutin vid betygsförfrågningar
- Hantera släktforskningsärenden
- Fotografier och bilder
- Kartor och ritningar
- Ljud och rörlig bild
- Mappar och filer
- Webbarkivering
- Äldre digitalt material
- Ärende- och dokumenthantering
Hittar du inte vad du letar efter?
Testa på Alla Sidor