EAD (Encoded Archival Description)

Från Sydarkiveras Wiki

Introduktion


Den här sidan riktar sig till dig som utvecklar eller förvaltar arkivredovisningssystem eller tjänster för att tillgängliggöra arkiv. Sidan riktar sig även till Sydarkiveras personal som arbetar med långsiktigt digitalt bevarande av arkivinformation. Observera att sidan länkar till resurser som är på engelska.

Vad är EAD?

Encoded Archival Description (EAD) är den standard som används för att utbyta information om arkivförteckningar, det vill säga den information som gör det möjligt att söka och hitta i arkiven.

Användning

EAD används för att kunna exportera och dela information om arkivförteckningar. Det finns inbyggt stöd för att exportera information om arkivens serier och volymer från de arkivförteckningssystem som används. Arkivförteckningssystemen används framförallt av arkivinstitutioner som kommunarkiv eller Sydarkivera. Utbytesformatet används till exempel när det är dags för att byta arkivförteckningssystem eller om data ska delas via Nationella ArkivDatabasen NAD).

Samband med andra standarder

EAD används vanligtvis tillsammans med andra standarder som EAC-CPF (Encoded Archival Context – Corporate bodies, Persons, Families) för information om arkivbildaren. Vill du se en komplett lista över standarder som finns beskrivna på Sydarkiveras Wiki, gå vidare till samlingssidan för standarder


För en introduktion om arkivstandarderna ta gärna del av introduktionsvideon nedan:

Beskrivning av standarden


Standarden EAD baseras på ISAD(G): General International Standard Archival Description - Second edition som ger vägledning för att upprätta arkivbeskrivningar. Standarden används tillsammans med nationella standarder eller som en grund för att utveckla nationella standarder. Standarden ISAAR (CPF) ges ut av International Council on Archives.

Senaste versionen EAD3

Versionen EAD3 lanserades 2019. EAD3 är den officiella versionen. Denna version förenklar EAD och har uppdaterats för att smidigare fungera ihop med andra standarder som EAC-CPF (Encoded Archival Context – Corporate bodies, Persons, Families).

Förvaltning och utveckling


TS EAS

Standarden förvaltas av den tekniska subkommittén som är ansvarig för de olika arkivformaten, Technical Subcommittee on Encoded Archival Standards (TS EAS) . Det är SAA, Society of American Archivists, som ansvarar för kommittén och utser deltagare. TS EAS bildades 2015 genom en sammanslagning av arbetsgrupperna för formaten EAD och EAC-CPF (Encoded Archival Context – Corporate bodies, Persons, Families).

Specifikationer


Användningen av EAD tillsammans med EAC-CPF (Encoded Archival Context – Corporate bodies, Persons, Families) specificeras i flera olika sammanhang.

Förvaltningsgemensam specifikation (FGS) för arkivredovisning när det gäller att bygga exporter för de arkivförteckningssystem som används i Sverige.

Content Information Type Specification for Archival Information, CITS Archival, för användning tillsammans med E-ARK Specifikationer.


Programvaror


De programvaror som används för att exportera arkivinformation är de arkivförteckningssystem som används.

Referenser


▼ HANDBOKEN ▲

Verksamhetsområden

Arkivleveranser

Arkivredovisning

Arkivtillsyn

Digitalisering - digitalt arbetssätt

Hantera, lagra och förvara

Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter

Informationshantering

Insyn och åtkomst

Organisation och roller

Praktiskt arbete i arkivet

Standarder

Systemförvaltning

Särskilda informationstyper

Hjälpsidor

External testbed / Extern testbädd

VerkSAM Arkivredovisning

Hittar du inte vad du letar efter?
Testa på Alla Sidor